"Продължаваме промяната" търси нова възможност за "правителство на надеждата"

Продължаваме промяната търси нова възможност за правителство на надеждата

"Продължаваме промяната" търси нова възможност за "правителство на надеждата"

Шансът за съставяне на кабинет е много по-голям с втория мандат. Ако се стигне до трети мандат, възможността някой друг, освен "Демократична България", да консолидира подкрепа, освен ако няма някакви договорки - ми се струва малко вероятна. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на ПГ на  „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров.

„Ние не тръгваме от имената, а от задачите и целите, които си поставяме за управлението. Въпросът кой ще е премиер и кои ще са министрите е второстепенен, след като сме провели важните разговори. Искаме да избегнем срещите „на тъмно” на които политиците задоволяват собственото си его. Не сме осъждали точно този вариант – Надежда Йорданова да приеме мандата. За нас е важно първо да седнем на масата и да видим дали има политическа воля да бъде излъчен силен кабинет, който да може да свърши важни задачи за страната. Ако няма такава политическа воля, няма смисъл да говорим за имена и личности”, коментира той възможната подкрепа за втория мандат, ако се даде ключова номинация на политик от партньорската формация „Демократична България”.

По думите му ПП е изпратила писма към всички ПГ с цел да отвори една нова възможност за „правителство на надеждата”. „В крайна сметка видяхме, че ГЕРБ се провали. Минаха два месеца. Бяха предложени и правени консултации, но видяхме, че първата политическа сила не успя да консолидира подкрепа. Видяхме, че това не зависи от ПП. Вижда се, че в този парламент няма никаква подкрепа за управление с мандат на ГЕРБ”.

„Когато излъчим кабинет, в него ще има хора, които ще носят политическа отговорност. Безспорно те са професионалисти. Кабинетът ще бъде от хора, които са експерти в своята област, но ще могат да носят и политическа отговорност. Искаме да дадем шанс в този парламент да се излъчи редовно правителство, независимо от хоризонта на работа, който ще има, защото българските граждани го заслужават”, подчерта Гюров.

Според него с втория мандат е много по-голям шансът да се състави правителство. „В третия не е ясно кой ще бъде номиниран и какво ще стане”, посочи той. 

Депозираното писмо стана повод за свикване на Председателски съвет в парламента. Преди началото му, в кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че биха подкрепили правителство на малцинството, но при условие, че премиерът е излъчен от "Продължаваме промяната".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ