Путин: Мир с Украйна ще има, когато Русия постигне целите си

Путин: Мир с Украйна ще има, когато Русия постигне целите си

Путин: Мир с Украйна ще има, когато Русия постигне целите си

Мир с Украйна ще има, когато Русия постигне целите си. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на голямата си годишна пресконференция, която дава днес. 

Според Путин военната помощ, която Украйна е получила от западните държави, скоро ще свърши.

Той обяви, че на този етап не се налага нова мобилизация сред руснаците, като отбеляза, че в рамките на кампанията за набиране на доброволци през годината са били наети 486 хиляди души. Мобилизираните в зоната на военни действия са 244 хиляди, 41 хиляди са уволнени „поради навършване на пределна възраст, по здравословни причини и т.н.“.

След частичната мобилизация е започнала кампания за привличане на хора за доброволно сключване на договори с въоръжените сили. До края на 2023 г. беше планирано да бъдат наети повече от 412 хиляди души. Целта вече е надхвърлена. „Защо ни трябва мобилизация? Затова днес няма нужда от това“, каза Путин.

„За страна като Русия съществуването без суверенитет е невъзможно. Просто няма да съществува, поне във вида, в който съществува днес и съществува от хиляда години. Затова основното е укрепването на суверенитета“, заяви Путин и определи като фундаментални "за съществуването на всяка държава  финансовия и технологичния суверенитет.

По думите на Путин, цитирани от местни медии "САЩ са важна и необходима страна“. Към настоящия момент обаче според него няма условия за възстановяване на отношенията между Москва и Вашингтон. В тази връзка Путин подчерта, че "САЩ първо трябва да започнат да уважават другите“.

Владимир Путин ще отговаря и на въпроси на граждани. От Кремъл съобщават, че предварително са изпратени над 2 милион въпроса. Очаква се събитието да продължи над 3 часа. Най-дългата пресконференция на Путин беше през 2013 година. Тогава той отговаря на въпроси 4 часа и 47 минути, припомня БНТ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ