Радев ще покани "Български възход" на консултации следващата седмица

Радев ще покани Български възход на консултации следващата седмица

Радев ще покани "Български възход" на консултации следващата седмица

Следващата седмица президентът ще покани на консултации за съставяне на правителство парламентарната група на "Български възход". Това обяви Румен Радев пред журналисти. 

"Този парламент има да свърши изключително важна работа - това Народно събрание, а не следващото! Има закони, които сега трябва да се приемат, защото през лятото ще е късно. Дадох достатъчно време и за работа по тези закони, и за диалог на партиите, за да съставят правителство. Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем, мандатите могат да се извъртят много бързо. Аз съм им дал възможността те да решат", посочи Радев. 

Той отказа да коментира промените в Изборния кодекс, които днес се разискват в пленарната зала. "Още не е ясно какъв ще бъде изходът от дебатите, които текат в парламента по отношение на промените в изборното законодателство. Едва когато има приет на второ четене закон и той дойде при мен, бих го разгледал и тогава ще мога да ви дам отговор", каза Радев. 

На въпрос дали ще поиска оставката на Иван Демерджиев по повод проблемите с миграцията, президентът отговори така: "Как партиите може да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и да си искат колкото си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави в момента МВР, за да запълни дефицити, които са налагани в системата с години. Още повече, че сега за първи път МВР тръгва по един оздравителен път", добави президентът.  

По внесената оставка на главния секретар на МВР Петър Тодоров, Радев посочи, че ще се произнесе днес, след като се запознае подробно с доклада и документацията по казуса. 

Относно стрелбата по българския културен клуб в Охрид, държавният глава го определи като "абсолютно недопустим вандалски акт на агресия", която се насаждала с десетилетия срещу България и българите.

"Държавните ръководители на Република Северна Македония трябва да разберат, че пътят към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи. Това е единственият начин гражданите на РСМ наистина да поемат по пътя, по който са заявили, че желаят да вървят. И, разбира се, с уважение към общата ни история и общите исторически корени", добави президентът Румен Радев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ