Радев за исканията за импийчмънт: Партиите на войната първо да спечелят изборите!

Радев за исканията за импийчмънт: Партиите на войната първо да спечелят изборите!

Радев за исканията за импийчмънт: Партиите на войната първо да спечелят изборите!

Партиите на войната първо да спечелят изборите и да съставят правителство. Така президентът Румен Радев отговори на въпроси от журналисти притесняват ли го исканията за импийчмънт от страна на определени партийни среди и бивши депутати.

Последното публично изказване в тази посока дойде от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов от ДСБ, който открито заяви, че ще работи за импийчмънт на президента Радев заради изказването му в Брюксел от миналата седмица, в което посочи, че ако се наложи България ще блокира решение на ниво ЕС за включване на ядрената енергетика в санкциите срещу Русия.

"Нека партиите на войната първо да спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорността за решението Българската армия да изпрати оръжия на Украйна", коментира днес Радев от пловдивското село Устина, където участва в традиционното зарязване на лозята.

"Те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на хората.“, допълни президентът, визирайки отново политически фигури и бивши депутати, които му искат импийчмънт.  „48-я парламент се разпусна от страх да не състави правителство и прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска", подчерта държавният глава.

„Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в ескалацията на конфликта. Аз съм категорично против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия на Украйна. Войната зацикли и този конфликт не може да се реши с оръжие, а с диалог“, заяви Радев.

Президентът припомни, че в първите часове на войната България е осъдила агресията на Кремъл. И каза, че служебното правителството е изпълнило решението на 48-мото Народно събрание за военна помощ към Украйна. В него било записано, че последваща помощ ще бъде предоставена в зависимост от възможностите на армията ни.

На въпрос очаква ли още българи да попаднат в "Магнитски", той каза, че не може да даде конкретен отговор. Но е убеден, че разкритията от последните дни ще повлияят на изборните резултати у нас.

Оценката му за действията по закона "Магнитски" е, че САЩ „правят всичко възможно корупционните практики да не влязат в тяхната система.“

Президентът сподели, че очаква 49-ия парламент приоритетно да приеме правосъдната реформа. "А не само да симулираме борба с корупцията", допълни той. И припомни, че предишният парламент е блокирал важни закони, свързани с Шенген и Еврозоната. "Защо саботираха това - дали не от корист и лобизъм?", попита риторично президентът.

Според него съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. "Няма кой друг да свърши нашата работа и тя започва с приемането на закони, които да гарантират тази битка", призова той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ