Преброяване на финала: 4566 са кандидатите за депутати в 49-ото Народно събрание

Преброяване на финала: 4566 са кандидатите за депутати в 49-ото Народно събрание

Преброяване на финала: 4566 са кандидатите за депутати в 49-ото Народно събрание

Процесът на организация на изборите тече нормално. Това заяви на последния брифинг преди вота на 2 април зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

4566 са кандидатите за депутати в 49-ото Народно събрание. От тях 1341 са жени и 3225 са мъже. В два района са регистрирани 1035 кандидати.

Регистрирани са 207 международни наблюдатели на изборите. 847 български организации ще наблюдават вота в неделя, посочи още Матева.

Към момента са открити общо 12 891 секции в и извън страната.

302 секционни избирателни комисии са подвижни. 216 СИК са открити в болнични и други социални заведения.  

В места за задържане са образувани 19 секции за гласуване. 

Секциите с машинно гласуване не са променени - те са 9366 в страната и 245 извън страната.

Относно сигналите за поставени взривни устройства в сградите на училища, ЦИК е в непрекъснат контакт с вътрешния министър Иван Демерджиев, който отговаря и за изборите. "Имаме уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите, в които ще има секционни избирателни комисии. В съботния ден, след като бъде подредено изборното помещение, то остава под охрана на МВР. Ще се охраняват непрекъснато, докато приключат изборите, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният процес. Утре министър Демерджиев ще бъде в 11 часа в ЦИК, за да даде допълнителна информация", обясни Росица Матева.

ЦИК ще изпрати към РИК-овете и СИК-овете телефони, към които да се обръщат в случай на нужда. Могат да се изпращат сигнали и към 112, уточни говорителят на ЦИК. 

В момента се транспортират изборни книжа и материали към областните управи и общинските администрации, за да могат в съботния ден да бъдат предадени на СИК-овете. Приключват последните обучения на РИК-овете, на СИК-овете, които се водят от тях, добави тя. 

Матева уточни, че процесът на преброяване на бюлетините и установяване на резултата трябва да бъде видим чрез устройствата за видеонаблюдение от дистанция. Самите бюлетини трябва да се показват към членовете на СИК, като това трябва да е видимо на устройството, за да могат те да преценят дали това, което се обявява е действително така. Ако има спор, само членовете на СИК вземат решение, какъв глас носи хартиената бюлетина - действителен или недействителен. Машинна бюлетина носи винаги само действителен глас, каза говорителят на ЦИК. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ