Румен Радев за срещата със Зеленски: Поканата трябваше да се съгласува и с мен

Румен Радев за срещата със Зеленски: Поканата трябваше да се съгласува и с мен

Сегашните управляващи нямат свое мнение и позиция, а следват това на големите партньорски държави. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар за напрежението, което възникна между правителството и президентството след визитата на украинския президент Володимир Зеленски.

Радев изтъкна, че никога не е отказвал да приеме президент на друга държава, когато има настояване от негова страна. Но, разкритикува Министерски съвет, че не е спазил правилата на протокола и не е съгласувал предварително поканата с президента Радев, а го е уведомил впоследствие.

"В тази ситуация най-лесно за мен беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал и към 300 000 българи в Украйна. Така че аз се надявам Министерски съвет да спазва елементарните правила на протокола и вбъдеще такива събития да бъдат съгласувани", посочи Радев. 

"Винаги съм защитавал българския интерес, а не на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Кое задава тяхната политика? Миналият октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа. Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там означава пряк конфликт НАТО-Русия. Тогава се надигна един вой срещу това. И сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза. Въпросът е имат ли собствено мнение и позиция? Защото те безпрекословно следват позицията на големите държави, което в случая е добре, защото те имат разумна позиция, но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и позиция и това е големият проблем. А национално отговорното поведение изисква да имаш собствено мнение", каза Радев.

Той покани всеки, който иска да инициира процедура по импийчмънт да заповяда, но добави, че водещите политически сили трябва да имат свои позиции. 

Радев попита как изведнъж, за един ден, Народното събрание е решило да развърже ръцете на Министерския съвет "да изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия". "Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо - това не е вярно. Тези процеси отнемат години", поясни той. 

Държавният глава критикува и решението за продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене". "На какво основание, за един ден, те взеха това решение? На основание на каква енергийна стратегия? На основание на какви разчети и анализи. Не става въпрос само за реакторите, а за съдбата на този проект", подчерта Радев, според когото има различни опции.

"България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, а не когато ни се иска и то на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация след разумно проведени икономически и финансови политики", коментира президентът. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ