Временна комисия ще установява всички обстоятелства около подписването на меморандума с Gemcorp

Временна комисия ще установява всички обстоятелства около подписването на меморандума с Gemcorp

Временна комисия ще установява всички обстоятелства около подписването на меморандума с Gemcorp

Временна комисия ще установява всички обстоятелства около подписването на меморандума с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с премиер Кирил Петков. Това решиха депутатите по предложение на ГЕРБ. "За" създаването на комисията гласуваха единодушно 197 народни представители, без "против" и "въздържал се". 

Комисията ще се състои от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да изготви доклад какви факти и обстоятелства е установила. За неин председател беше избрана Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС, която само преди ден обяви в ефира на bTV, че меморандумът, сключен от правителството на Петков с Gemcorp все още е в сила. 

За членове на комсията бяха избрани Теменужка Петкова от ГЕРБ, Венко Сабрутев и  Иво Атанасов от "Продължаваме Промяната", Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС. Искра Михайлова и Стоян Таслаков от "Възраждане", Драгомир Стойнев и Илиян Йончев от "БСП за България", Илина Мутафчиева и Димитър Найденов от "Демократична България" и Георги Самандов и Гален Монев от "Български възход". 

Припомняме, че преди ден Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС обяви в ефира на bTV, че меморандумът, сключен от правителството на Кирил Петков с Gemcorp все още е в сила, въпреки твърденията, че е бил прекратен. Трифонова се позова на служебния енергиен министър Росен Христов, който също твърди че в момента този меморандум е все още в сила и показа допълнително споразумение между Gemcorp, IP3 Corporation и министерство на енергетиката.

"Имаме споразумение между Gemcorp и министерството на енергетиката. Изрично пише, че меморандумът ще бъде прекратен от датата на подписването от отсрещната страна, тоест от Gemcorp, на което стои само един единствен подпис. Тоест, едностранно прекратяване с един подпис. Ние нямаме такова нещо. Вътре в меморандума е уредено, че само в писмена форма по взаимно съгласие или с едностранно, изрично е написано - когато прекратяваме по взаимно съгласие двата подписа задължително трябва да са вътре – на министъра на енергетиката. Тоест, едностранно с един подпис на министъра на енергетиката и двустранно – с подписа включително на Gemcorp", поясни Десислава Трифонова.

Припомняме, че през март тази година България подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с фонда "Джемкорп Кепитъл Мениджмънт", основан от Атанас Бостанджиев през 2014 г. През юли, след поредица от сигнали, най-вече от страна на ГЕРБ за опасност за националната сигурност, тъй като документът предвижда енергетийната инфраструктура на страната ни да бъде дадена на концесия на чужда фирма, кабинетът на Кирил Петков съобщи, че го прекратява. Според ГЕРБ обаче това така и не се е случило, защото е пратено само писмо по мейл от предишния министър на енергетиката Александър Николов, с което отсрещната страна се уведомява, че действието на меморандума се прекратява. 

Основателят на фонда Атанас Бостанджиев обаче твърди, че меморандумът е прекратен. "Меморандумът е прекратен с официално писмо на правителството още преди няколко месеца. Ние сме го признали и нямаме никакви претенеции към България. Всякакви такива обвинения са пълна спекулация", казва основателят на фонда Атанас Бостанджиев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ