В кои държави се работи най-дълги часове

В кои държави се работи най-дълги часове

В кои държави се работи най-дълги часове

Студеният полъх, застигнал световната икономика, остави много хора без работа. Други все още работят, но повече часове за същото възнаграждение, отбелязва BBC.

Неотдавна британското правителство призова страната да работи засилено, за да изведе икономиката й от рецесията. В държави страни по света значително се увеличиха работните часове в последните години.

Водеща сред тях е Южна Корея. Там хората работят средно 2193 часа годишно. След нея се нарежда Чили, където работните часове на човек за година за 2068. Британците работят 1647 часа, а Германците – средно 1408 часа, което ги поставя на дъното на списъка с най-дълго работещите нации, въпреки че икономиката им е най-силна в Европа. Под тях се класират само холандците.

Гръцките работници, поставени под силен натиск в последно време, всъщност работят по-дълги часове от всички други европейци, подчертава BBC. Техните осреднени 2017 часа годишно ги поставят на трето място в международната подредба, базирана на данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Нейните показатели се отнасят до членките й – 34-те най-развити и важни държави в света, без Бразилия, Китай и Индия.

Данните на организацията включват информация за наетите на пълен работен ден лица и за самонаетите. Те обхващат всички часове, в които хората работят, включително извънредните. От тях става ясно, че в азиатските държави се работи най-много в света. В много от тях хората прекарват повече от 48 часа седмично на работа. В европейските държави минималният платен годишен отпуск е 20-25 дни. Специално в Германия и Дания той е бил средно 30 дни през 2010 г. Официалните празници през тази година са били от 5 дни в Холандия до 14 дни в Испания. За сравнение, в САЩ на работниците са били давани средно 9 дни платен отпуск годишно.

Експертите припомнят, че дългите работни часове закономерно са свързани с понижаване на продуктивността за час. На много места се работи много дълги часове, за да се постигне производствен минимум.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ