Двама аржентински лидери осъдени за зверски престъпления с кражби на деца

Двама аржентински лидери осъдени за зверски престъпления с кражби на деца

Двама аржентински лидери осъдени за зверски престъпления с кражби на деца

Двама от бившите аржентински лидери на военната хунта получиха тежки присъди, след като бяха признати за виновни в извършването на зверски престъпления с кражби на деца. Бившият аржентински диктатор Хорхе Рафаел Видела и последният диктатор на Аржентина Рейналдо Биньоне получиха присъди от, съответно, 50 и 15 години затвор, съобщава BBC.

По заповед на Видела, в продължение на години бременни жени в страната са били отвличани и са раждали в затворите. Децата са били отнемани от тях. Майките са били изтезавани и убивани след което са били обявявани за безследно изчезнали, а бебетата – давани на други, приемни семейства, за да пораснат, верни на режима. Целта е била да бъдат изцяло заличени левите партизани.

Хорхе Видела в момента е на 86 г. Рейналдо Биньоне е на 84. Двамата бяха осъдени през 2010 г. на, съответно, доживотен затвор и на 25 години затвор, по обвинение в убийства, изтезания и отвличания. Кражбите на бебета, поръчвани от тях, са ставали през периода 1976-1983 г.

Процесът срещу бившите диктатори е първото в страната приключило дело, свързано с чудовищната практика с отнемането на деца и убиването на майките им. Още девет души бяха подсъдими. Седем от тях също получиха присъди. Хуманитарна организация е успяла да идентифицира чрез ДНК тестове 106 от откраднатите деца, дадени на семейства. Експертите полагат усилия да установят самоличността на други 400.

Смята се, че „мръсната война“ в Аржентина е взела 13 хил. жертви. Някои от тях са били изхвърляни живи от самолети. Правозащитни организации твърдят, че жертвите на военната хунта са около 30 хиляди. Много голяма част от останките на загиналите хора все още не са намерени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ