Двама загинаха в новата вълна от протести в Турция

Двама загинаха в новата вълна от протести в Турция

Двама загинаха в новата вълна от протести в Турция

Двама души са загинали по време на новата вълна от протести в Турция. Народът в южната ни съседка се надигна след погребението на младеж, който бе ранен по време на антиправителствените протести миналата година, предаде Би Би Си. 

Един протестиращ е загинал при сблъсъци в истанбулския квартал Куртулуш. В източната част на страната пък полицай е починал в резултат на сърдечен удар по време на безредиците там. 

Протестите бяха предизвикани от смъртта на 15-годишния Беркин Елван, който изпадна в кома, след като бе ударен от граната сълзотворен газ преди девет месеца. Смъртта на момчето предизвика безредици в най-малко 32 града в страната, предаде Фокус. Във вторник вечерта турската полиция арестува над 150 демонстранти, предаде AFP.

По време на сблъсъците са били ранени 20 протестиращи. Двама от тях са получили тежки наранявания, след като са били блъснати от полицейски автомобили в градовете Мерсин и Истанбул.

В сряда отрядите на полицията за борба с безредиците отново използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите в Анкара и Истанбул, където десетки хиляди излязоха по улиците, за да почетат паметта на Елван. 

В Анкара полицията арестува няколко демонстранти, които се опитаха да блокират трафика. Има съобщения за няколко ранени. 

В знак на солидарност най-големите профсъюзи в Турция КЕСК и ДИСК обявиха стачка, която започна в 12.00 часа на 12 март.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ