Дилма Русеф с визита в Куба, обсъжда общи бизнес проекти

Дилма Русеф с визита в Куба, обсъжда общи бизнес проекти

Бразилският президент Дилма Русеф пристигна на посещение в Куба, съобщи агенция „Ройтерс”. Визитата й ще се фокусира върху бизнес въпросите и търговските отношения, които свързват двете държави. Това подчертава промяната в насоките на бразилската политика и е свидетелство за повече усилия в укрепване на икономическите връзки, откакто Русеф пое властта преди повече от година, коментират анализатори.

На фокус по време на посещението й в Куба ще бъде проект за изграждане на терминал за контейнеровози в кубинския пристанищен град Мариел, разположен западно от столицата Хавана. Стойността му е 800 млн. долара. Той е възложен за реализация на бразилската инженерна фирма Oderbrecht, с подкрепата на средства, предоставени от бразилската банка за развитие. Целта на терминала е да бъде използван за бъдеща търговска връзка на Куба със САЩ, след като Америка вдигне ембаргото си над карибската страна, наложено преди повече от 50 години.

Този проект е само един от големите строителни ангажименти на Бразилия в Латинска Америка и Африка в хода на разрастването й като световна икономическа сила. Специално в Куба Бразилия иска да види демократични реформи. Страната има търговски връзки с Хавана, на която предлага технология за добив на етанол от захарна тръстика, както и 200 млн. долара под формата на кредити за малки и частни фермери.

Дилма Русеф работи за възстановяване на растежа на Бразилия чрез стимулиране на бразилските бизнес проекти по света, след като през третото тримесечие на 2011 г. икономиката на ръководената от нея държава намали наполовина растежа си. Наблюдатели припомнят, че първото й официално посещение зад граница беше в Китай. Азиатският гигант измести САЩ през 2009 г. и стана най-големият търговски партньор на Бразилия.

Очаква се, че по време на настоящата си визита в куба Русеф ще се срещне с Фидел Кастро, вдъхновил поколения латиноамериканци от левицата, и брат му Раул, който в момента е държавен глава на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ