Договарят размера на американския дълг

Договарят размера на американския дълг

Американският сенат е отложил гласуването на предложението за държавния дълг, предаде BBC. Целта бе да бъде осигурено време на Демократите и Републиканците в страната, за да преговарят за размера на дълга.

Преговорите вече започнаха. Част от сенаторите в САЩ изразиха оптимизъм за шансовете да бъде увеличен размера на американския дълг и така да бъде избегнат възможен дефолт. Лидерът на републиканците Мич Макконъл заяви, че „има ниво на сериозност с правилните хора на масата” в хода на преговорите. Демократът Ричард Дърбин от своя страна коментира, че е с „по-положително чувство”.

Целта на преговорите е да се достигне до споразумение, с което може да бъде избегнато изпадането на САЩ в състояние на неплатежоспособност. Срокът е до 2 август, когато ще свършват парите на страната, насочени към погасяването на дълговите й задължения.

Напрежението около определянето на американския дълг се е отразило и на US войниците в Афганистан, отбелязват още световните агенции. Някои от тях са запитали адмирал Майк Мълън дали ще получат възнаграждението си. Адмиралът, който е на посещение в Афганистан, е заявил, че не знае дали би могъл да възникне такъв проблем, ако Америка не успее да събере 14,3 трлн. долара до четвъртък.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ