Една трета повече са пиратските нападения през 2011 г.

Една трета повече са пиратските нападения през 2011 г.

Пиратските нападения в световен мащаб са се увелчили с 36% в първата половина на тази година. Освен това те са станали още по-дръзки и жестоки. Успехът на сомалийските пирати при отвличанията обаче е намалял. Атаките в световните океани са 266 през първите шест месеца на 2011 г., докато миналата година за същия период те са наброявали 196, предава "Франс прес".

Това показва доклад, оповестен от Международното морско бюро. Сомалийските пирати са отговорни за повече от 60% от атаките, повечето от които в Арабско море, сочи докладът. Към 30 юни те са нападнали 20 кораба и 420 екипажа, за които са искали откупи за милиони долари. Въпреки това са успели да отвлекат сравнително по-малко кораби отколкото в същия период през 2010 г.

Пиратите са взели общо 495 заложници, убили са седем и са ранили 39 души. Само сомалийските пирати са отвлекли 361 моряци. Атаките са станали все по-жестоки край бреговете на Западна Африка, главно в Бенин, където 12 петролни танкера са били атакувани от март насам.

Същото се отнася и за бреговете на Нигерия, където три кораба са били нападнати, два са успели да се измъкнат от обстрела, а трети е бил похитен. 50 инцидента са били регистрирани в първите шест месеца на 2011 г. в Индонезия, Малайзия, в Сингапурския проток и Южнокитайско море.

През юни тази година, за първи път, пирати стреляха по кораби в бурните морета в Индийския океан през сезона на мусоните. В миналото тези атаки не можеха да бъдат реализирани в такива трудни условия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ