Едуард Сноудън напусна Хонконг с руските авиолинии

Едуард Сноудън напусна Хонконг с руските авиолинии

Едуард Сноудън напусна Хонконг с руските авиолинии

Американският беглец от секретните служби на САЩ Едуард Сноудън е напуснал Хонконг с полет на руските авиолинии "Аерофлот" за Москва, където се очаква да пристигне тази вечер. 

Правителството на Хонконг потвърди, че го е напуснал. Информацията за полета му към москва разпространява китайското издание "Саут Чайна Морнинг Пост", цитирайки "достоверни източници". Според него руската столица няма да е последната дестинация на Сноудън, който преди седмици разкри, че американското правителство реализира мащабна програма за следене на интернет и телефонната комуникация на гражданите си, която нарушава личните им права.

Вчера Белият дом се свърза с Хонконг в опит да договори екстрадирането на Сноудън, но администрацията на азиатския мегаполис под административното ръководство на Китай заяви, че документите, подадени от Вашингтон не отговарят напълно на законовите изисквания, заложени в правото на Хонконг. То поиска допълнителна информация от базата данни на американското правосъдно министерство, след което съобщи, че Сноудън вече не се намира на неговата територия.

Едуард Сноудън е обвинен в САЩ в кражба на правителствена собственост, незаконно публично разпространение на информация, свързана с националната сигурност на Америка и своеволна комуникация на класифицирани разузнавателни данни. По всяко от трите обвинения могат да му бъдат присъдени максимално по 10 години затвор. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ