Рекорден брой кораби станали жертва на пирати от началото на годината

Рекорден брой кораби станали жертва на пирати от началото на годината

Рекорден брой кораби станали жертва на пирати от началото на годината

142 пиратски нападения над кораби са извършени само през първото тримесечие на тази година. Броят на атакуваните плавателни съдове е рекорден, обяви Международното морско бюро, цитирано от “Ройтерс”. За същия период миналата година са били извършени едва 67 пиратски атаки. До 31 март броят на похитените моряци е 596 човека от 28 кораба. За същия период 7 моряци са били убити, а 34 са ранени.

По данни на организацията 97 от тазгодишните нападения са станали край бреговете на Сомалия, докато през първите три месеца на 2010 г. в този район са били извършени само 37 атаки. От началото на януари до края на март 2011 г. пиратите са отвлекли 15 кораба. "Има драматично увеличение на насилието и техниките, които използват пиратите край Сомалия", заяви директорът на Морското бюро Потенгал Мукундан.

От началото на годината са извършени и девет нападения край бреговете на Малайзия, както и пет край Нигерия. Миналата година в света е имало общо 445 пиратски атаки, което е с 10% повече в сравнение с 2009 г. Отвлечени са били 53 плавателни съда и са били пленени рекордните 1181 души, почти всички от които край бреговете на Сомалия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ