Засилват натиска срещу Сирия

Засилват натиска срещу Сирия

Засилват натиска срещу Сирия

Западните държави планират да окажат по-голям натиск върху Сирия. Генералният секретар на Арабската лига ген. Абил ал Араби ще предложи на Съвета за сигурност на ООН да подкрепи нов план на лигата, който призовава сирийския президент Башар Асад да слезе от властта.

Западните външни министри, които ще подкрепят плана, ще опитат да се противопоставят на Русия. В ролята си на член на Съвета за сигурност тя заплашва, че ще наложи вето на всяка подобна резолюция срещу Сирия, отбелязва BBC.

Последните дипломатически решения във връзка със ситуацията в арабската държава следват ден на особено големи кръвопролития. Повече от 100 души са загинали в Сирия в сблъсъци между протестиращите срещу управлението на Асад и силите за сигурност в страната. Активисти твърдят, че повече от 40 от жертвите са били цивилни лица. Твърденията им обаче не могат да бъдат потвърдени от западните медии. Достъпът на международни журналисти в страната е ограничен. Същевременно сирийската армия вчера обяви, че е овладяла контрола върху предградията на Дамаск, които били контролирани от бунтовници на терористични организации.

От ООН информират, че не могат да проследят със сигурност общия брой на жертвите в бунтовете от март 2011 г. насам, когато започнаха. Организацията твърди, че повече от 5400 души са загинали от началото на размириците в Сирия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ