Защо Русия подкрепя Асад?

Защо Русия подкрепя Асад?

Защо Русия подкрепя Асад?

В хода на 29-месечния сирийския конфликт Русия снабди режима на президента на Сирия Башар ал Асад с огнестрелно оръжие, гранати, танкови части, бойни самолети, модерни антикорабни морски снаряди, широк спектър от ракети за далечна отбрана, офицери в ролята на военни съветници, дипломатическо покритие и много пари.

Защо Кремъл оказва толкова силна подкрепа на Асад?

Основните причини са три, според Кришнадев Каламур - автор в блога на американското национално радио NPR.

Първата е стратегическа. Сирийското пристанище Тартус е дом на единствената останала извън територията на бившия Съветски съюз международна военна база на Русия.

Втората е финансова. Към юни 2012 г. руските икономически интереси в Сирия надхвърляха около 20 милиарда долара, с 5 милиарда от които Русия се сдобиваше от продажбата на оръжие.

Третата е философска. „Позицията на Русия е много лесна за разбиране. Страната е срещу всяка промяна на режима в Сирия или режима във всяка друга държава по света, защото според нея всеки опит за промяна на режим е завършил с хаос и е довел до положение, обратно на първоначалните намерения. Това е доказано в Ирак след нашествието на американците, както и в Либия, и в Египет. Затова Русия принципно е против промяната на този режим чрез външно вмешателство”, коментира Андраник Мигранян – директор на базирания в Ню Йорк Институт за демокрация и сътрудничество – неправителствена организация, спонсорирана от частни руски донори в близка връзка до московската власт.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ