Интерпол: Терористи може да използват радиоактивни бомби

Интерпол: Терористи може да използват радиоактивни бомби

Интерпол: Терористи може да използват радиоактивни бомби

Интерпол разполага с информация, че терористи може да използват т. нар. радиоактивни дисперсни устройства,известни още като "мръсни бомби. Това обяви Айсу Окана, представител на Отдела за обществена безопасност и борба с тероризма на Интерпол по време на мащабна международна среща край Москва, предаде ИТАР-ТАСС. Във форума участват над 400 чуждестранни експерти по борба с тероризма.

Превантивно и въз основа на оперативната информация за евентуалната опасност Интерпол от няколко години действа по специален проект с кодово име “Гайгер“ . В хода на проекта се събира и анализира информация за пренасяне и други неправомерни действия с ядрени и радиоактивни материали, съобщил още Окана.

Проектът бил стартиран през 2005 г. с финансовата подкрепа на министерството на енергетиката на САЩ и на Националната лаборатория на САЩ, която се занимава с проучвания в сферата на вътрешната и националната сигурност, на борбата с тероризма, енергетиката и околната среда.

Източна Европа се откроява като основната зона, където има и през която върви трафик на радиоактивни материали. Именно в тази зона са разкрити най-много опити – по-точно 50 да бъдат продадени нелегално радиоактивни материали, твърди Окана.

Основният канал за пренасяне на радиоактивни материали според представителя на Интерпол минава през Грузия, а най-големият брой опити за сделки са регистрирани в Украйна, съобщава БТА. “Нашият извод е: значително количество радиоактивни материали се крадат и губят в граничните зони, а терористи активно се стремят да сложат ръка върху тях“, предупреди Окана.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ