Иракски ислямисти: Ще потопим САЩ в кръв

Иракски ислямисти: Ще потопим САЩ в кръв

Групировката „Ислямска държава“ обнародва заплахи срещу Съединените щати, предаде „Ройтерс“.

Във видеообръщение на английски език, пуснато в интернет, представители на терористичната организация обещават да нападат американци навсякъде по света, ако Вашингтон не прекрати въздушните удари по позициите на групата в Ирак. „Ще ви потопим в кръв“, се казва в съобщението.

В понеделник американският президент Барак Обама заяви, че ударите в Ирак са ефективни и са позволили на САЩ да възстанови контрола си върху стратегически важния регион на Мосул.

„За последните 11 дни американските въздушни удари спряха настъплението на „Ислямска държава“ към град Ербил и отблъснаха терористите“, заяви той на брифинг във Вашингтон.

Членовете на групировката „Ислямска държава“ (по-рано „Ислямска държава на Ирак и Леванта“) започнаха да настъпват към северните и западни региони на Ирак през юни. Радикалите успяха да вземат под свой контрол няколко града – на 10 юни превзеха Мосул, на следващия ден – Тикрит, а след седмица се приближиха плътно до Багдад. На 3 август членовете на групата успяха да завземат и две големи нефтени находища.

Американските сили се притекоха на помощ на иракските власти. ВВС на САЩ нанесоха десетки удари по позициите на ислямистите.

На 15 август Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която въвежда санкции срещу лицата, свързани с групировките „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“. В черния списък засега попадат шест души.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ