Иран: Химическите оръжия са били вкарани в Сирия през Турция

Иран: Химическите оръжия са били вкарани в Сирия през Турция

Иран: Химическите оръжия са били вкарани в Сирия през Турция

На фона на натиска на официална Анкара за провеждане на военна операция срещу Сирия заради атаките с химическо оръжие от режима на Башар Асад, иранските медии упорито твърдят, че използваните миналия месец химически оръжия са били вкарани в Сирия през Турция, съобщи турската информационна агенция АНКА, цитирана от „Фокус”.

Информацията на телевизионния канал „Прес ТВ” за твърдения, че химическите оръжия се доставят в Сирия именно чрез Турция, е базирана на данни от жители на пограничната турска провинция Хатай.

Цитира се и позицията на бивш член на областния съвет – Мохамед Гюнеш, който обяснява, че няма никаква причина сирийският президент да убива собствения си народ, а преобладаващото мнение на живеещите в пограничните турски провинции е, че химическите оръжия са използвани не от сирийското правителство, а от свързаната с „Ал Кайда” джихадистка групировка „Ал Нусра”.

Мохамед Гюнеш припомня също така, че преди четири месеца турските сили за сигурност извършват обиск на жилища, обитавани от въоръжени бойци на „Ал Нусра”, и там откриват цилиндър, пълен с два килограма боен газ зарин. „Използват границите ни, за да вкарват в Сирия бойни газове”, посочи още Мохамед Гюнеш, цитиран от иранския телевизионен канал „Прес ТВ”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ