Кой лъже повече - мъжете или жените?

Кой лъже повече - мъжете или жените?

Кой лъже повече - мъжете или жените?

Кой лъже повече - мъжете или жените? Ново британско проучване дава отговор на този въпрос – мъжете!

Представителите на силния пол изричат по три лъжи на ден, което прави 1062 годишно. Жените си спестяват истината два пъти дневно или 728 пъти в годината, заключава проучване проведено във Великобритания, предаде БТА.

Ролите обаче се разменят, когато става въпрос да се скрие от партньора покупката на нова дреха.

В този случай 39% от жените срещу едва 26 на сто от мъжете изпитват необходимост да излъжат за най-новото попълнение в гардероба си.

Дамите освен това са по-склонни да заобикалят истината,  когато не искат да говорят по телефона.  Половината от тях лъжат, че са заети в момента, докато само една трета от мъжете постъпват по същия начин.

Като цяло психолозите обясняват лъжата като нещо естествено за ежедневието на човека. „Всички смятаме, че е лошо да се лъже, но способността да подвеждаме другите е помогнала на хората да оцелеят като вид. Примитивните ни предшественици са се съревновавали за ресурси и е трябвало да прибягват до измама, за да надхитрят съперниците си. Всички ние лъжем, но е важно да съзнаваме кога трябва да го правим и кога не. Можем например да излъжем, че харесваме новата прическа на приятел, когато това не е вярно, защото в случая спестяването на истината е от полза за дружбата.  Да изричаме лъжи обаче, за да избягаме от житейските трудности, може само да ни навреди и да доведе до трайни неприятни последствия", обяснява Карън Пайн, специалист по психология на развитието от университета на Хартфордшир.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ