Колкото повече се приближава до Филипините, толкова по-мощен става тайфунът Ноул

Колкото повече се приближава до Филипините, толкова по-мощен става тайфунът Ноул

Супер тайфунът Ноул – една застрашителна буря с ветрове, достигащи 240 км/ч – приближава североизточната част на о-в Лусон във Филипините, пише Mashable.

И без това мощната природната стихия е станала още по-бурна. Сателитните наблюдения показват, че от категория 4 Ноул е достигнал категория 5 – възможно най-мощното и катастрофално ниво.

Ноул, известен като тайфунът Дудонг във Филипините, се очаква да връхлети районите край Лусон днес (местно време) с ветрове до 250 км/ч.

Бурята може да удари крайбрежието на Даринг, в североизточната част на Лусон, или да се задържи край него. Това сочат компютърни модели на центъра Joint Typhoon Warning, ръководен от флотата и въздушните сили на САЩ.

Най-новото сателитно изображение (по-долу) е направено в 17.35 ЕТ. На него се вижда ясно окото на бурята, обградено от гръмотевични бури.

Хората в северната част на Лусон са предупредени да потърсят подслон и да са с повишено внимание. По-голямата част в района е планинска и слабо населена. Мястото с най-много хора, което се намира по пътя на бурята, е Тугуегарао (130 хил. души).

За щастие на по-гъсто населените райони на острова, посоката на ветровете най-вероятно ще отклони опустошителната стихия на бурята от тях. Столицата Манила почти няма да бъде засегната от дъжд или ветрове.

След като премине край Филипините този уикенд, Ноул би трябвало да се насочи на север, а впоследствие – на северозапад към Япония. Накрая ще се превърне в нетропическа буря край Аляска.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ