Кристин Лагард: Доларът е силно застрашен

Кристин Лагард: Доларът е силно застрашен

Статутът на долара, като основна резервна валута в света е силно застрашен, алармира директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Причината за предупреждението е продължаващите спорове в САЩ дали да бъде вдигнат тавана на дълга, за да бъде избегнат дефолт.

„Това вероятно ще доведе до обезценяване на долара към другите валути, и вероятно до съмнения у хората, съхраняващи валутите дали доларът е ефективната решаваща и основна резервна валута”, обясни Лагард в интервю за BBC.

Шефът на МВФ призова политиците да преодолеят политическата чувствителност, интереси и доктрини, в името на цялата държава и за доброто на световната икономика. „Там има много безпокойство”,  обясни Лагард.

Ако до 2 август не се увеличи тавана на държавния дълг на САЩ, който в момента е 14,3 трлн. долара, то страната няма да може да изплати пенсиите на 27 млн. американци, чековете за които трябва да бъдат изпратени на 3 август.

Само за последните две години бюджетният дефицит на САЩ е възлязъл на 2,8 трлн. долара, което е повече отколкото за последните десет години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ