Малцинствата в Ирак - част от мишените на „Ислямска държава“

Малцинствата в Ирак - част от мишените на „Ислямска държава“

Малцинствата в Ирак - част от мишените на „Ислямска държава“

Малцинствените общности в Ирак са сред уязвимите групи, обект на нападения от джихадистката групировка "Ислямска държава", твърди доклад на правозащитни организации. Различните по религия и етнос хора в страната страдат от системна стратегия на екстремистите да бъдат изселени от големите райони на Ирак, които населяват, сочи докладът, представен в Брюксел. Той е дело на международни наблюдатели от организациите Институт за международно право и човешки права (IILHR), Minority Rights Group International (MRG), No Peace Without Justice (NPWJ) и Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO). 

Анализът дава сведения за правната основа за преследвания по обвинения във военни престъпления срещу терористите и следва изслушване на религиозни малцинства в Европейския парламент. Озаглавен е "Между промените: Малцинствата в Ирак след падането на Мосул". Авторите посочват, че от конфликта в Ирак между правителството на страната и "Ислямска държава", са били най-засегнати малцинствените общности на християните, какаите, шабаките, туркемните и язидите. Информацията се разпространява след като "Амнести Интернешънъл" съобщи, че има нови доказателства за наличие на акция за "етническо прочистване" в Северен Ирак.

"Въпреки че действията на ИД срещу малцинствата доминират заглавията на медиите, към днешна дата няма сериозни усилия да се подведат виновниците за престъпленията срещу тях под наказателна отговорност", коментира Уилям Спенсър, директор на IILHR. Той подчертава, че групата на различните живее много трудно в Ирак, защото по начало тя е страдала от дискриминация и насилие, преди появата на "Ислямска държава". Представеният от него доклад съдържа свидетелства на пострадали. 

"Изследването на този доклад показва много ясно, че ИД е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството, вероятно дори геноцид срещу религиозни и етнически малцинства в Северен Ирак", добавя Алисън Смит, правен съветник на NPWJ. Тя смята, че тези зверства не могат да останат незабелязани  - международната общност и правителството на Ирак трябва да поемат отговорност и да обезщетят жертвите. Мейс Ал-Дубори от MRG посочва, че мнозина сред пострадалите членове на етническите и религиозни общности в страната живеят в постоянен страх от масово убийство. Те страдат от липсата на храна, вода, здравеопазване, подслон. Жените и децата са особено уязвими, 

Вижте още: Кралят на Йордания: Борбата с „Ислямска държава“ е Трета световна война с други средства; Най-богатата терористична групировка в историята

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври