Нов петролен разлив. Този път край Сингапур

Нов петролен разлив. Този път край Сингапур

Нов петролен разлив. Този път край Сингапур

При сблъсък  между танкер и кораб край бреговете на Сингапур се изсипаха над 2 тона петрол и образуваха огромно петно. За по-малко от месец това е вторият случай със сериозен разлив на петрол. Първият е със сонда на "Бритиш петролеум" в Мексиканския залив.

Специализирани екипи се опитват да ограничат разпространението на петното. На мястото на разлива са изпратени четири кораба за бързо реагиране и три частни кораба, екипирани с необходимата техника.

Районът около Сингапур е един от най-наситените в цял свят с риба и разливът петрол може силно да навреди на екоравновесието. Според еколозите обаче няма да има сериозни щети, защото властите са реагирали мигновено и разливът засега е овладян.

Според пристанищните власти двата плавателни съда са се ударили на 13 км западно от Сингапур. Танкерът, регистриран в Малайзия, е повреден. Товарният кораб плава под флага на Сент Винсент и Гренадин. Пострадали при инцидента няма, морският трафик не е бил нарушен.

Двата сблъскали се кораба са акостирали в Сингапурския проток. Причините за катастрофата се разследват. За разлива са уведомени Малайзия и Индонезия.

На 23 април сонда на „Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив се взриви и потъна в океана оставяйки след себе си огромно петно нефт. При инцидента загинаха 11 души, а други 17 пострадаха. Борбата с петролния разлив там продължава и до днес. На 20 май петното достигна до блатистото крайбрежие на щата Луизиана, който е известен с многобройните видове птици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ