ОИСР: Епидемия от затлъстяване заплашва най-богатите страни

ОИСР: Епидемия от затлъстяване заплашва най-богатите страни

Все повече граждани на най-богатите страни в света ще страдат от наднормено тегло. В САЩ затлъстяването сред нацията ще се разраства най-бързо, като до 2020 г. 75% от американците ще имат този проблем. Това сочат данните от тригодишно изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи „Асошиейтед прес”.

В момента 1% от БВП на Щатите се отделя за разходи, свързани с масовото затлъстяване а нацията. Средната продължителност на живота на американците сизлишни килограми е между 8 и10 г. по-малка, от тази на сънародниците им с нормално тегло.

Разходите за лечение и здравеопазване в богатите държави ще нарастват значително, твърдят от организацията. ОИСР призовава правителствата, хората и индустрията да предприемат общи мерки, за да бъдат овладяни нивата на епидемичното трупане на излишни килограми.

За задълбочаването на проблема със затлъстяването са „виновни” обичайните заподозреини: храната е на много по-ниски цени, отколкото в миналото; хората имат по-малко време да си приготвят вечеря и масово предпочитат да се хранят с готова храна и в ресторанти; движат ie много по-малко и водят по-заседнал начин на живот.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ