Откриха останки от самолета на Air Asia в Яванско море

Откриха останки от самолета на Air Asia в Яванско море

Откриха останки от самолета на Air Asia в Яванско море

Останки, открити от самолети на индонезийските Военно-въздушни сили край о. Калимантан, най-вероятно са от изчезналия самолет на Air Asia, обявиха индонезийските власти, цитирани от британския вестник Independent.

Около 10 различни отломки в цветовете на авиокомпанията, черевно и бяло са били забелязани в Яванско море, на около 10 километра от точката, в която летателният апарат е загубил връзка с контрола на въздушното движение в Джакарта.

Според индонезийските власти, един от намерените обекти приличал на самолетна врата. Има информация и за няколко открити човешки тела. По повърхността на водят се носят и спасителни жилетки.   

Международен спасителен екип от поне 30 кораба, 15 летателни апарата и 7 хеликоптера беше изпратен на мястото. В мисията участват екипи от Китай, Малайзия, Индонезия, Сингапур, Австралия и Тайланд. Очаква се включване и от САЩ с миноносеца "Семпсън".

Мащабът на издирването ще бъде разширен от 7 на 11 морски сектора, съобщи ръководителят на Националната спасителна и издирвателна агенция Бамбанг Соелистьо. Търсенето ще обхване и сушата. Районът на издирване е определен между остров Белитунг и западната част на остров Калимантан.

Самолетът, изпълняващ полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур, изчезна от радарите на 28 декември с общо 162 души на борда - пътници и екипаж. От последния разговор на пилотите с наземния контрол става ясно, че са поискали разрешение да се издигнат на по-голяма височина заради влошена метеорологична обстановка. Диспечерите отначало дали разрешение, но след това го отменили, тъй като в този момент на въпросната височина имало още 6 други самолета.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ