От днес Русия затваря пиратските си сайтове

От днес Русия затваря пиратските си сайтове

От днес Русия затваря пиратските си сайтове

От днес Русия закрива достъпа до ресурсите, които нарушават авторските права с кино-, видео- и телевизионни материали.

В момента притежателите на авторски права губят милиарди рубли заради сайтовете с крадено съдържание. В замяна интернет потребителите ще получат легални онлайн-услуги с евтини видеофайлове. Цената се очаква да бъде символична – между 10 и 100 рубли (0,50 - 5 лв.), пише вестник „Российская газета”, цитиран от "Фокус".

Според независимите експерти това ще е само от полза за развитието на едно цивилизовано интернет-пространство. Въпреки че споровете за антипиратския закон не стихват и до днес, стана известно, че към есента многобройните асоциации, които обединяват участниците в този пазар, подготвят внасянето на десетки поправки. Но главното е, че законът започва да действа.

Бизнесът на сайтовете, които се специализират в краденото съдържание и които са изключително популярни сред рекламодателите, се оценява на милиарди рубли. А тези интернет ресурси съществено застрашават творческите индустрии в Русия.

В САЩ и Европа борбата с „пиратите” се води вече няколко години. В някои страни се блокира не само работата на сайтовете, които разпространяват филми незаконно, но по IP адресите се наказват и хората, които ги теглят. В Германия например наказанието за физическите лица е сто евро. В Русия се обсъждаше предприемането на подобни радикални мерки, но до практическото им въвеждане още не се е стигнало.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ