Пакистан погреба убитите от НАТО войници

Пакистан погреба убитите от НАТО войници

24-те пакистански военнослужещи, които загинаха в събота сутринта при въздушен удар на НАТО по два военни поста, бяха погребани днес, съобщи Би Би Си.

Главнокомандващият армията на Пакистан Ашфак Первез Каяни застана начело на опелото във военния щаб във северозападния град Пешавар.

Вчерашният инцидент обтегна допълнително и без това напрегнатите отношения между Пакистан и САЩ и НАТО.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Рамусен заяви, че смъртта на военнослужещите е трагичен и непредумишлен инцидент и поднесе съболезнованията си на близките на жертвите. Той подчерта, че е изпратил писмо до премиера на Пакистан Юсуф Раза Джилани, в което го уверява, че „смъртта на пакистанските военни е също толкова неприемлива и пораждаща съжаление, колкото тази на афганистанските военни или на войници от многонационалната коалиция в Афганистан“.

Пакистан реагира гневно на атаката. Джилани я нареже „сериозно накърнение над суверенитета на Пакистан“. На заседание на Комитета по отбрана, свикано от премиера, е взето решение да се блокират ключови пътища за доставка на запаси към НАТО в Афганистан. Освен това комитетът настоява САЩ да освободи авиобазата "Шамси", използвана за изстрелване на безпилотни дрони, до 15 дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ