Почина наследникът на последния австрийски император

Почина наследникът на последния австрийски император

Най-големият син на последния владетел на Австро-Унгарската империя почина на 98-годишна възраст, предаде BBC. Ото Хабсбург-Лотаринген е прекарал последните си дни в Пьокинг, на езерото Щарнберг в германската провиниция Бавария. 

Той е роден на 20 ноември 1912 г. като последен наследник на управляващото семейство в една империя, която рухва в края на Първата световна война. Пълното му име е Франц Йозеф Ото Роберт Мария Антон Карл Максимилиан Хайнрих Сикстус Ксафер Феликс Ренатус Лудвиг Гаетан Пиус Игнациус.

След 1919 г. семейството му е в изгнание. През 1961 г. той се отказва от правата си на престолонаследник. 5 години по-късно му е разрешено да се завърне в Австрия със семейството си, което от десетилетия живее извън родината.

През 1938 г. той се изявява като опонент на нацистите и в специална реч се противопоставя на намерението на Австрия да стане техен съюзник. Две десетилетия работи в Европейския парламент. Полага големи усилия за това бившите комунистически държави от Източна Европа да се присъединят към Европейския съюз. Той е заклет поддръжник на европейската идея и изявен антикомунист. През 1989 г. инициира идеята "Паневропейски пикник" на австро-унгарската граница. С нея той дава възможност на 600 източногерманци от ГДР да преминат границата и да попаднат в западната част.

Гради кариера на политик и писател. Завършил е университета в Лувен, Белгия. Владее немски, унгарски, испански, английски, френски и хърватски.

Ото Хабсбург-Лотаринген ще бъде погребан на 16 юли във Виена.

При новината за смъртта му председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че си е отишъл „един велик европеец, който е вдъхнал стремителна сила на европейския проект чрез съдържателния си живот”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ