Проблемът "подкуп"

Проблемът подкуп

Проблемът "подкуп"

Европейската дългова криза породи нова вълна на корупция в Южна Европа - така от "Трансперънси интернешънъл" обясняват лошите позиции на Гърция, Испания и Италия в корупционния индекс за 2013. Впрочем, и България е зле, коментира "Дойче веле".

Гърция е най-корумпираната страна в ЕС, става ясно от тазгодишния корупционен индекс на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл", който бе представен преди броени дни в Берлин. Въпреки че през 2013-та гърците са успели да подобрят слабо резултата си спрямо 2012-та, за втора поредна година те са на последното място в Европа. В световната класация на "Трансперънси интернешънъл", която обхваща 177 държави, Гърция заема 80-то място - заедно с Китай. Двете страни са получили по 40 точки от 100 възможни*.

Във връзка с представянето на Гърция германският вестник "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" писа: "Успехите на Атина в бюджетната политика спечелиха одобрението на германската канцлерка. Това обаче с нищо не променя отчайващото състояние на държавната администрация. Тези дни инспекторите на т.нар. Тройка трябваше да обсъждат в Атина условията за допълнителни спешни помощи. Но както личи и от тазгодишния корупционен индекс, експертите няма да сбъркат много, ако си спестят това пътуване."

Испания в корупционното блато

Гърция не е единствената южноевропейска страна с лоши показатели. В изследването на международната неправителствена организация Испания също се представя лошо. След поредица от скандали в управляващата партия и кралското семейство страната пропада с 10 места в световната класация и така застава на 40-то място, където компания ѝ правят страни като Мали, Гамбия, Гвинея-Бисау и Либия. Тази година повече места губи само Сирия, в която бушува гражданска война. По този повод вестник "Зюддойче Цайтунг" припомня за огромния корупционен скандал, развихрил се около испанския предприемач Франсиско Кореа. Години наред той е подкупвал политици от консервативната Народна партия с цел да си осигури изгодни договори. В тайна сметка в Женева бившият касиер на партията Луис Барсенас е съхранявал 48 милиона евро с неизяснен произход. Германският вестник припомня и не по-маловажната корупционна афера, в която бе забъркан Иняки Урдангарин - зетят на испанския крал Хуан Карлос. Неотдавна испански съд постанови конфискация на имоти на Урдангарин на стойност 6,1 милиона евро. Конфискацията се извършва с цел покриване на глоба, наложена от съда заради финансови злоупотреби, ощетили испанската държава.

Германският "Нойе Вестфелише" коментира представянето на Испания в годишния корпуционен индекс така: "Испания е пример за усилия, които не водят до излизане от корупционното блато: кралското семейство, премиерът Рахой, консервативното испанско правителство, опозицията, синдикатите, работодателите и съдебната система - доверието във всички важни държавни институции е сринато от афери с подкупи, сива икономика и шуробаджанащина."

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" уточнява, че за да успокои обществото, испанският парламент реагира на серията от корупционни скандали с приемането на първия в историята на страната Закон за свободата на информацията. "Доскоро Испания беше единствената страна в Европа, в която гражданите нямаха достъп до информации за това как се харчат обществените средства", припомня изданието.

Друга южноевропейска страна, в която корупцията представлява сериозен проблем, е Италия, става ясно от корупционния индекс. С 43 точки от 100 възможни страната заема непрестижното 69-то място в изследването на "Трансперънси интернешънъл". На същото място са Кувейт и Румъния.

И България тъне в корупция

Според предположенията на неправителствената организация, дълговата криза в Европа е породила нова вълна на корупция в най-засегнатите от нея южноевропейски страни. Така организацията си обяснява лошото представяне на Гърция, Испания, и Италия. Впрочем, в тазгодишния корупционен индекс България също заема едно от задните места в Европа. Тя е съвсем близо до Гърция - на 77 позиция. Словакия, Чехия, Хърватия, Латвия и Унгария също попадат в групата на корумпираните страни.

На другия полюс са Дания и нова Зеландия. Те са на първото място в класацията с по 91 точки от 100 възможни. След тях са Финландия и Швеция - с по 89 точки. Германия получава 78 от общо 100 точки и така застава на 12-то място заедно с Исландия. Последните места в индекса тази година заемат заемат Сомалия, Северна Корея и Афганистан - с по 8 точки.

*Индексът на "Трансперънси интернешънъл" показва колко корумпирана е държавната администрация в отделните страни, т.е. какво е усещането на хората за степента на корумпираност сред държавните служители и политиците. Индексът се формира въз основа на оценките на реномирани и независими институти. Страните в класацията се оценяват по скала от 0 до 100, като по-малкият брой точки означава, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран. По-големият брой точки и по-близките до 100 резултати означават, че публичният сектор е по-прозрачен. При резултат под 50 точки се смята, че съответната страна е силно корумпирана.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ