Производството на електроенергия поставено на карта

Производството на електроенергия поставено на карта

Човешки жертви, сериозни щети за екосистемата, загуба на работни места, режим на тока, големи сметки за електроенергия - това са само малка част от сериозните проблеми, с които светът ще се сблъска в най-скоро време ако правителствата не успеят да изградят по-устойчиви на екстремните климатични събития електропроводи, предаде „Ройтерс”.

Сериозните предупреждения идват от доклад, изготвен от учени от Института за проучвания за развитие, според които нито една система за генериране на електричество, включително възобновяемите източници като слънчеви и вятърни паркове, са имунизирани срещу ефектите от климатичните промени.

 „Екстремните климатични събития като бури и наводнения могат да нанесат щети на ядрените централи – това е едно от най-големите предизвикателства пред енергийното планиране в наши дни”, заяви Фрауке Урбан, водещ автор от доклада.

През март заради земетресение от 9 по Рихтер и последвало го цунами аварира японската АЕЦ „Фукушима 1”, изправяйки света пред най-голямата атомна криза след Чернобил. Заради проблемите с АЕЦ-а Япония и до ден днешен изпитва сериозни затруднения, поради липса на достатъчно електроенергия, като загубите, които претърпяха големи компании са за десетки милиарди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ