Протест затвори едно от най-натоварените US пристанища

Протест затвори едно от най-натоварените US пристанища

Протест затвори едно от най-натоварените US пристанища

Акция на хиляди демонстранти „против корпоративната алчност” стана повод за затварянето на едно от най-натоварените морски пристанища в САЩ, съобщи BBC. Властите в Калифорния съобщиха, че морските операции в пристанището на Оукланд са били временно прекратени след вчерашния протест на движението „Окупирай Оукланд”.

Организаторите следват примера на „Окупирай Уолстрийт”. Те заявиха, че целта им е била да блокират работата на петото най-натоварено пристанище в Америка, където се осъществява внос и износ за около 39 млрд. долара годишно.

Около 300 души са се събрали на площада в Оукланд. Хората са спрели движението по улици и пред банки. Стотици държавни служители, включително учители, са се присъединили към протеста. Тълпата е спряла трафика на кръстовище, където през миналата седмица беше ранен сериозно военен ветеран при сблъсъци на демонстрантите с полицията.  

Междувременно протести на движението „Окупирай Уолстрийт” вчера обхванаха и други американски градове. Полицията във Филаделфия арестува деветима, които обявиха стачка в сградата на най-голямата кабелна фирма в Америка.

В Ню Йорк около 100 военни ветерани маршируваха в униформа и спряха пред сградата на фондовата борса в града, където имаше засилено полицейско присъствие.

В Бостън колежани и работници от профсъюзите се събраха пред офисите на Bank of America и пред кметството, в знак на протест срещу кризата със студентските дългове в Америка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ