Психолози оспориха експертизата на убиеца от Осло

Психолози оспориха експертизата на убиеца от Осло

Психолози оспориха експертизата на убиеца от Осло

Норвежкият масов убиец Андерш Брайвик е вменяем. Той не е психопат и може да отговаря за действията си. Това заявиха трима норвежки психолози, цитирани от BBC. Те оспориха издадената на 29 ноември психиатрична експертиза на съдебните психиатри, техни колеги и сънародници, които тогава заявиха, че обвиненият живее в собствен илюзорен свят. В становището им се твърдеше, че Брайвик се нуждае от психиатрична грижа и трябва да бъде настанен в специализирано заведение, не в затвор.

Психиатрите бяха призовани да работят по случая, след като десният екстремист беше обявен за невменяем и трябваше да бъде решено на какъв режим да бъде подложен в предварителния арест. Пред местната телевизия TV2 прокурорът Свейн Холден заяви, че новата експертиза ще бъде изпратена на районния съд в Осло, след което се очаква реакцията на съда. Прокурори заявиха, че не е необходима нова психиатрична експертиза, за каквато сега настояват адвокатите на Брайвик. Обвинението иска психиатрите да свидетелстват в предстоящия процес.

Андерш Брайвик признава, че е извършил зверските атаки в Норвегия на 22 юли, при които бяха убити 77 души, но отрича, че това е престъпление.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ