Референдум за излизане от ЕС обеща Камерън в първата си реч след изборната победа

Референдум за излизане от ЕС обеща Камерън в първата си реч след изборната победа

Правителство, което да обедини нацията и да направи Великобритания велика, обеща Дейвид Камерън в първата си официална реч от Даунинг Стрийт 10 след като по-рано днес получи официален мандат от кралица Елизабет за съставяне на правителство.

Припомняме, водената от Камерън Консервативна партия спечели убедително мнозинство в парламента, достатъчно да състави самостоятелно правителство.

„Великите” думи на Камерън са в реда на нещата, но не и най-важните. Това, което се превърна в новина от първата му реч като премиер с втори мандат е, че ще инициира референдум за членството на страната в ЕС. "Ние ще се проведем референдум за бъдещето ни в Европа ", заяви Камерън, цитиран от всички световни агенции.

Думите му предизвика светкавични реакции от страна на различни европейски лидери

"Ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер  иска да види предложенията на Великобритания за реформи в отворен, отзивчив и конструктивен дух, който характеризира отношенията на ЕК с всички членове на ЕС. Ние сме готови да ги обсъдим.", заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Френският президент Франсоа Оланд поздрави Камерън с преизбирането му за премиер и го покани на преговори в Париж за обсъждане на международни въпроси и членството на Великобритания в ЕС, предаде „Ройтерс”.

Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск обяви, че се надява да убеди Камерът да се откаже от провеждането на референдум за излизането на Великобритания от ЕС, добавя агенцията. „Великобритания играе ключова роля във формирането и поддържането на общите принципи в Европа. Важно е да се запази конкурентната икономика, ефективният единен пазар и свободната търговия в общността. Дълбоко убеден съм, че не съществува по-добър живот извън пределите на ЕС за която и да е страна.”, отбелязва Туск.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ