Русия установява държавна граница между Украйна и Крим

Русия установява държавна граница между Украйна и Крим

От 25 април границата между Украйна и анексирания от Русия полуостров Крим започва да работи като държавна. Това съобщи Федералната миграционна служба на Русия, цитирана от украинското издание„Лига”. 

„В най-скоро време ще бъдат определени местата, където ще се разполагат пропускателни пунктове, редът на преминаване на границата и необходимостта от издаване на миграционни карти”, каза представителят на службата Пьотр Ярош,цитиран от Фокус.

По данни на ведомството ограничения на преминаването на транспортни средства и доставките на продоволствия няма да се въвеждат. 

В същото време напрежението в Украйна ескалира рязко в четвъртък, след като украинските сили съобщиха за смъртта на петима проруски активисти, а Русия започна нови военни учения в близост до границата. 

Вътрешният министър на Украйна съобщи, че по време на операции на украинските сили за сигурност за премахването на блокпостове на проруските активисти в Славянск са загинали петима сепаратисти. 

Отговорът на Русия последва веднага. Руският президент Владимир Путин заяви, че „ако режимът в Киев започне да използва армията срещу населението на страната, това без съмнение ще бъде много сериозно престъпление.” То ще „има последствия” за онези, които вземат решенията, каза Путин. 

Малко по-късно руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви началото на военни учения в отговор на операцията в Югоизточна Украйна. „Принудени сме да реагираме на това развитие на ситуацията”, каза Шойгу. „Започвайки от днес, в близост до границите с Украйна ще се проведат учения на тактични групи от Южната и западна военна области. По думите му, ученията на руските войски са свързани с „изострянето на ситуацията в Югоизточна Украйна”. 

Министерството на външните работи на Украйна поиска разяснения от Москва за целите на военните учения в близост до украинската граница. В съобщение на украинското външнополитическо ведомство се отбелязва, че съгласно т. 16 от Виенския документ за мерките за укрепване на доверието и сигурността, Украйна се е обърнала към Русия по каналите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Киев иска от Москва да разясни целите, избора на мястото и времето за провеждане на ученията и да назове датата на тяхното завършване. Украинското МВнР иска също уточнение на броя и типовете въвлечени в ученията военни подразделения. 

В съответствие с Виенския документ, Русия е длъжна да предостави разяснения в рамките на 48 часа от момента на получаване на запитването, т.е. до 16.00 часа киевско време на 26 април, отбелязва пресслужбата на МВнР на Украйна. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ