САЩ заплаши със санкции Китай заради кибератаки

САЩ заплаши със санкции Китай заради кибератаки

Правителството на САЩ ще разгледа възможността за въвеждането на търговски санкции срещу Китай, ако се потвърди информацията, че кибератаките срещу американските предприятия и учреждения се извършват с официалната подкрепа на Пекин, предаде РИА „Новости“, позовавайки се на източници, запознати с плановете на Белия дом.

Във вторник американската компания „Мандиант”, която се специализира в сферата на киберсигурността, публикува отчет, в който се твърди, че хакерските атаки срещу американските компании се извършват от подразделение на „Реферативен отряд” и „Шанхайска група”, свързани със секретното подразделение 61398 на китайската Народно-освободителна армия. Обект на кибератаките са компютърните системи на фирми в областта на енергетиката, военно-промишления комплекс, нефтохимията, автомобилостроенето, космическата индустрия и други, като обемът на откраднатите данни се оценява на стотици милиарди долари.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Хун Лей вече опроверга информацията, предоставена от „Мандиант”, и заяви, че Китай регулярно става жертва на хакерски атаки, при което някои следи от тези нападения водят именно към САЩ.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ