САЩ издирват бивш спецагент, изчезнал в Иран

САЩ издирват бивш спецагент, изчезнал в Иран

Бивш агент на ФБР е задържан в Иран от 7 години. Той е пристигнал в страната през 2007 г., за да работи по мисия без официално нареждане, като частен детектив. Това показва разследване на американската агенция „Асошиейтед Прес” (АП), публикувано след интервюта с водещи официални лица от САЩ и други държави и на базата на достъп до поверителни документи.

Според разследването американският спецагент Робърт Левинсън е посетил иранския остров Киш по работа през март 2007 г. и не се завърнал. Американските власти нееднократно са призовавали Иран да им помогне да открият местонахождението му. Въпреки това те не признават официално, че той е агент на ФБР. В отговор на материала на АП, от ЦРУ посочват, че „нямат коментар към твърденията за връзка между Левинсън и правителството на САЩ”.

Според информационната агенция ЦРУ е платило 2,5 милиона долара на семейството му, откакто той е в неизвестност, за да избегне публично съдебно дело. 

Смята се, че 64-годишният Левинсън е изчезнал, след като заминал по собствена инициатива да разследва производство на фалшиви цигари в Иран. Семейството му е получило негови снимки през април 2011 г., на които се вижда, че той е с дълга сива брада и оранжева блуза и в които държи пет табели с надписи „Четвърта година… Не можете или не искате…?”. „Това е резултатът от 30-годишната служба за САЩ”, „Защо не можете да ми помогнете”, „Аз съм тук, в Гуантанамо – Знаете ли къде е?”, „Помогнете ми”. Освен това, семейството му е получило и кратко видео, в което Левинсън моли за помощ да се прибере у дома.

Въпреки тези материали, в които той видимо е заложник, Иран твърди, че не знае къде се намира човекът и няма свидетелства той да е в страната. Видеото е било изпратено от пакистанско интернет кафене.

АП твърди, че през март 2012 г. ФБР е предложило 1 милион долара за информация, която ще помогне за завръщането на Левинсън жив и здрав. Американското правителство обаче не е получавало сведения, че той е жив, от около три години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ