Светът посрещна 2012 г. (снимки и видео)

Милиони хора по целия свят отпразнуваха настъпването на новата 2012 г.

Светлинно шоу от заря за милиони долари приветства идването й в австралийския град Сидни. Не по-малко пищни и впечатляващи бяха и фойерверките, които осветиха най-високата сграда в света – Бурж Калифа в Дубай. (Кадри можете да видите след текста.)

Тълпи от младежи в Испания се събраха на площада Пуерта дел сол в Мадрид. Снимка: BBCТълпи от младежи в Испания се събраха на площада Пуерта дел сол в Мадрид. Снимка: BBCПразненства бяха организирани на открито и в големите градове в Европа. Близо 250 хил. души се събраха край река Темза в Лондон, съобщи BBC. На площад „Таймс скуеър” в Ню Йорк кметът Майкъл Блумбърг и поп певицата Лейди Гага отброиха оставащите секунди до полунощ. По традиция на площада беше спуснато голямото светлинно кълбо, украсено с 30 хил. лъчи, след което започна една от емблематичните песни за града – „Ню Йорк, Ню Йорк” на Франк Синатра.

В Лос Анджелис – един от големите градове, които последни посрещнаха 2012 г., стотици пожарникари бяха мобилизирани заради вълна от палежи. Повече от 30 пожара бяха подпалени в града от нощта на четвъртък насам.

Южнокорейците отбелязаха идването на новата година с традиционна за страната церемония с палене на огънЮжнокорейците отбелязаха идването на новата година с традиционна за страната церемония с палене на огънПървите държави, които посрещнаха новата година, бяха Самоа и Токелау, след като те прескочиха в календара си датата 30 декември и през тази година преминаха от 29 декември направо на 31. Туристи и местни жители празнуваха в Самоа, радвайки се на факта, че страната е първата, която посрещна новата година, а не последната, която изпрати старата.

Новогодишната нощ не се размина без масови инциденти. Фойерверки и стрелба раниха 500 души на Филипините.

В Токио хората надуваха балони с хелий и ги пускаха в небето край Tokyo Tower в града с прикачени към тях желания за новата година. Много от тях си пожелаха по-добра година и здраве, след като през миналата страната беше опустошена от едно от най-унищожителните земетресения в историята й, на 11 март.

Песимистичен тон имаше в новогодишното обръщение на германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че 2012 г. ще бъде по-трудна от 2011 г. Тя изрази надежда, че настоящата дългова криза в ЕС ще сближи народите на Европа и отбеляза, че за първи път в последните 20 години в Германия има толкова ниска безработица.

В телевизионно обръщение с подобен тон френският президент Никола Саркози отправи подобно предупреждение, като се постара да запази жизнерадостния дух. „Трябва да бъдем смели и блестящи. Това, което се случва в света, предвижда, че 2012 г. ще бъде година изпълнена с рискове, но също и с възможности”, каза той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че се надява, че през новата година светът ще продължи да се движи към демокрация, чието търсене започна от т.нар. арабска пролет през 2011 г.

Хиляди се събраха на Червения площад в Москва, за да наблюдават красивата заря в новогодишната нощ. Мерките за сигурност са билиХиляди се събраха на Червения площад в Москва, за да наблюдават красивата заря в новогодишната нощ. Мерките за сигурност са били

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ