Совалката „Атлантис” се отправя на последна мисия

Совалката „Атлантис” се отправя на последна мисия

В 20:26 ч. българско време совалката „Атлантис” ще се отправи на последната си мисия в историята. Преди броени минути специалистите на НАСА в космическия център „Кенеди” във Флорида са започнали зареждането на външния резервоар на космическия кораб, предаде РИА „Новости”.

Зареждането започна въпреки очакванията за лоши метеорологични условия, които може да доведат до отлагане на старта, тъй като според метеоролозите вероятността за дъжд и буря в района в момента на излитането е около 70%

Четиримата космонавти, които ще участват в последната 12-дневна мисия на „Атлантис” се подготвят за полета още от понеделник.

Космическата совалка „Атлантис“ е част от флотата „Спейс Шатъл“ на НАСА. Тя е четвъртата построена совалка, която изпълнява мисии в космоса. След катастрофите на „Чалънджър” и „Колумбия”, „Атлантис” е една от двете останали действащи совалки на САЩ. Другата е „Индевър”

„Атлантис” прави първият си полет през октомври 1985 г., който е определен като военен, един от общо петте такива полети. През 1989 г. космическата совалка извежда две космически сонди – „Магелан” и „Галилео”, а през 1991 г. извежда гама лъчева обсерватория „Комптън”.

През 1995 г. совалката прави седем полета до руската космическа станция Мир. При втория полет „Атлантис” носи и скачващ модул, с който е осъществена размяна на американски и руски космонавти.

Към днешна дата „Атлантис” има 32 полета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ