Страните с най-много мултимилионери

Страните с най-много мултимилионери

Страните с най-много мултимилионери

Съединените щати са страната с най-много мултимилионери в света, според класация на "Уолстрийт Джърнъл", основана на актуален доклад на швейцарския банков гигант UBS и изследователската група Wealth-X.

Данните показват, че в САЩ живее един от всеки трима души по света с богатство над 30 милиона долара. 65 000 американски граждани притежават общо 9 трилиона долара. Богатите в Америка са най-много спрямо целия свят. За сравнение, в Китай, Германия, Индия, Япония и Обединеното кралство живеят общо 62 000 ултрабогати.

Ню Йорк е американският град с най-много мултимилионери – поне 8000. Броят им значително надхвърля този на богаташите в европейските градове. В Лос Анджелис и Сан Франциско живеят около 5000 мултимилионери.

Втората най-населена от супербогати държава е Германия, където през миналата година е имало 2000 души с активи над 30 милиона. Четири от 10-те световни градове с най-много милионери са немски. Едва 6% от заможните германци са жени. Най-богатата германка Сузане Клатен притежава 14,3 млрд. долара. Тя е собственик на 12.5% от автомобилната компания BMW, както и на 50.1% от химическата компания "Алтана".

Третата страна в света с най-много мултимилионери е Япония. След продължителната рецесия, възстановяването на икономиката й през миналата година увеличи броя на богатите с 11,2%. Общото състояние  на най-заможните японци скочи с 12,5% спрямо 5,4% ръст за цяла Азия без Близкия изток. Въпреки това, Япония е изправена пред значителна несигурност, заради агресивните планове за стимулиране на икономическия растеж чрез инфлация на премиера й Шинцо Абе, наричани в западните медии "абеномика".

Следва Великобритания, в която живеят 10 910 мултимилионери. 6360 от тях имат дом в Лондон – европейският град с най-много богати. След това се нарежда Китай, където броят на ултрабогатите е намалял между 2012 и 2013 г. с 5%.

На шесто място е топ 10 е Индия със 7850 мултимилионери по последно преброяване. Наблюдателите отбелязват, че индийската икономика се задъхва през изминалата година с поскъпването на рупията и инфлацията на жизненоважни стоки като храните.

Седма е Швейцария с 6330 души със състояние над 30 милиона долара. Броят им е 13% по-голям спрямо предишната година. Швейцарската икономика се задържа сравнително стабилна на фона на кризата в Еврозоната.

Канада е осма с 4980 мултимилионери. Жените сред тях са изключително малко – под 5%. В страната живеят 37 милиардера, включително известното със състоянието си семейство Томсън, чиито холдинг притежава голям дял в "Томсън-Ройтерс", хокиен отбор, The Globe и Mail – вестник, издаван в Торонто.

Супербогатите във Франция и Бразилия, които са девета и десета в списъка, са под 4500. Във Франция те са се увеличили от 4100 на 4500 в последната година. Общото им състояние се е покачило от 472 на 525 милиарда долара. Париж е вторият европейски град с най-много мултимилионери, след Лондон. Бразилия пък е страната с най-много мултимилионери от всяка друга латиноамериканска нация – над 4000. Броят на най-богатите там обаче се е понижил значително спрямо предишната година

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ