Страхът от безработица масово завладя света

Страхът от безработица масово завладя света

Страхът от безработица масово завладя света

Страхът от безработица е най-бързо разрастващия се страх в целия свят. Това показва изследване на BBC World Service, обхващащо 11 000 души в 23 страни.

Годишната анкета, наречена „Светът говори“, включва въпроси  с конкретно посочени тревоги и притеснения и пита кои от тях са обсъждани най-често с приятели или семейството си в последния месец. Корупцията и бедността все още са начело в резулатите, но безработицата е спомената от 18% - шест пъти повече, отколкото по време на първото изследване през 2009 г. Ръст в безпокойството по тази тема има във всички изследвани страни. Почти една четвърт от запитаните са обсъждали тази тема в някаква форма през последните четири седмици.

Начело в анкетата е корупцията. След това идва ред на крайната бедност. Един от всеки петима е говорил на тази тема наскоро. Въпроси, свързани с инфлацията, както с по-високите цени на храните и енергията са на едно ниво с безработицата, която е на трето място. Загрижеността за растящата безработица е пряко свързана с националната принадлежност на участниците в анкетата и икономическата ситуация в страната им.

Начело на списъка е Испания, където 54% ​​от участниците в извадката казват, че  са обсъждали безработицата наскоро, което е увеличение от една трета спрямо предходната година в анкетата на BBC.

Испания има най-високата безработица сред младите хора в Еврозоната, която надхвърля 40%. Гана, Мексико, Нигерия и Турция са сред другите страни, където тази тема се появява с висок процент загриженост.

Нарастващата тревога за липсата на работни места е свързана с текущите икономически проблеми, като например кризата с еврото и забавянето на големите икономики.

Първото годишно проучване, публикувано през 2009 г. съвпада с дори повече икономически световни сътресения, свързани с колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers. Корупцията и бедността се очертават като трайни теми на глобалния дебат.

Всички тригодишни проучвания, проведени досега са показали, че тези теми са в началото на рейтинга. Но най-новите резултати показват значителни различия между страните по въпросите, които хората намират за важни. В САЩ, Франция и Япония - всички богати, развити държави - състоянието на световната икономика се очертава като основен проблем за разискване. За разлика от това, корупцията е най-често дискутираната тема в Нигерия, Индия, Турция, Индонезия, Нигерия и Перу. Това са всички развиващи се страни с лоша репутация по отношение на прозрачност в работата на държавната власт и бизнеса. В друга група на развиващите се страни, включително Китай, Русия, Кения и Филипините, растящите цени на храните и енергията са основната тема, безпокояща хората. В Латинска Америка, обаче, престъпността и насилието се очертават като най-често обсъжданите теми.

Хората в развитите страни са по-загрижени в по-дългосрочен план от заплахите, свързани с изменението на климата. Но почти навсякъде глобалното затопляне не присъства в класацията на въпроси, които са обсъждани през последния месец.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ