Съдят американски тийнейджър за убийство от омраза

Съдят американски тийнейджър за убийство от омраза

Шокиращ съдебен процес срещу тийнейджър е отразен днес във водещите американски медии.

Брандън Макинърни се изправи пред съда в Калифорния по обвинение, че е застрелял 15-годишния си съученик, защото го е смятал за хомосексуалист, съобщи „Ройтерс”. Инцидентът се е случил в училище близо до Лос Анджелис през февруари 2008 г. Разгневеният Брандън е извадил в класна стая пистолет и е застрелял два пъти в гърба Лари Кинг, който е седял пред един от училищните компютри. Прокурорите твърдят, че обвиняемият, който по това време е бил на 14 години, е извършил престъплението, повлиян от нацистката идеология. Те призовават съда да го признае за виновен в извършването на убийство от омраза.

Защитата на момчето признава, че то е дръпнало спусъка, но твърди, че го е направило „в пристъп на гняв”, без да съзнава ясно какво се случва и да владее реакциите си. Адвокатът му твърди, че то е достигнало крайната точка на емоционалното раздразнение след продължителни опити за повече от приятелско сближаване от страна на жертвата.

След продължително отлагане и широки обществени дебати в Америка делото се провежда в съда на Лос Анджелис. Обвиняемият Брандън Макинърни е третиран като възрастен и според американското законодателство, може да получи присъда с доживотен затвор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ