Турция може да превърне „Света София” в действаща джамия

 Турция може да превърне „Света София” в действаща джамия

Турция може да превърне „Света София” в действаща джамия

Реакцията на Турция срещу изказването на папа Франциск за арменския геноцид може да бъде превръщането на храма „Света София” в Истанбул в действаща джамия, заяви главният муфтия на Анкара Мефаил Хъзлъ.

По време на традиционната си меса миналата неделя, папата охарактеризира мъченията, на които са били подложени в началото на миналото столетие арменци, сирийски католици и православни християни, асирийци и гърци като „първият геноцид на ХХ век, който е крайно време да бъде признат като такъв”. Изказването на Франциск предизвика бурно възмущение от страна на турските власти. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу определи думите на папата като неуместни и неприемливи, а турският президент Ердоган – като груба грешка. В знак на протест Анкара отзова и посланика си във Ватикана.

"Изявлението на папата ускорява отварянето на „Света София” за молитви”, казва днес главният мюфтия на Анкара, цитиран от в. Milliyet. Той добавя, че папата е направил прибързано и едностранчиво изказване, от гледна точка на факта, че в годините на Първата световна война в Османската империя „болка са изпитали” не само арменците, но и мюсюлманското население на страната.

Турция традиционно отхвърля обвиненията за т.нар. арменско клане, като твърди, че жертви на трагедията от 1915 г. са били както арменци, така и турци. Острата реакция на Анкара по този въпрос е една от главните причини за сложните отношения между Турция  и Армения.

Макар и да няма решение от международен съдебен арбитраж по този въпрос, геноцидът на арменците в Османската империя е признат от много държави, както и от Европейския парламента.

Църквата „Света София” е бивш патриаршески православен храм, построен през VI век. След завладяването на Константинопол от турските войски през 1453 година, храмът е превърнат в джамия. През 1935 г. с решение на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк „Света София” става музей. Някои консервативни политически партии и обществени ислямски движения отдавна настояват храмът отново да стане действаща джамия. На висше държавно ниво засега тази инициатива не среща подкрепа.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ