Умерен Ислям ще управлява Либия

Умерен Ислям ще управлява Либия

Умереният Ислям ще бъде в основата на новото законодателство на Либия. Това заяви снощи председателят на Преходния национален съвет в страната Абдул Джалил, съобщи BBC. В столицата Триполи той направи първото си публично изявление след като Муамар Кадафи беше свален от власт.

Джалил представи плановете си да изгради модерна демократична държава, основана на умерения Ислям, пред хиляди поддръжници, развяващи знамена на площада в града, където започна революцията.

След размирните събития площадът, където той отправи думите си, беше преименуван на Площада на мъчениците. Джалил посети Триполи за първи път от 17 февруари, когато започна бунта срещу режима на Кадафи.

„Няма да приемем никоя екстремистка идеология, нито лява, нито дясна. Ние сме мюсюлмански народ, изповядващ умерен ислям и ще останем такива", каза той. Лидерът призова множеството да се противопостави на всеки, който „опита да открадне” тяхната революция. Освен това определи освобождаването на триполи като „чудо, случило се с минимален брой жертви”.

По-рано Кадафи се закле в телевизионно съобщение, че ще се бори за властта „до победа”. „Всичко, което ни остава е да се борим до победа”, съобщи той, цитиран от представител на местния телевизионен канал. Местонахождението на 69-годишния либийски лидер остава неизвестно.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ