Хървати протестираха срещу присъединяването към ЕС

Хървати протестираха срещу присъединяването към ЕС

Хървати протестираха срещу присъединяването към ЕС

Повече от 1000 активисти и представители на извънпарламентарни партии в Хърватия се събраха снощи в столицата на страната Загреб. Те протестираха срещу предстоящото членство на държавата в Евросъюза, съобщиха европейски медии и радио „Гласът на Америка”.

Националисти и военни ветерани са издигнали на централния площад в града плакати с надписи като „Обичам Хърватия – Не на ЕС”. Един от демонстрантите – бивш военен – заяви, че страната е дала твърде много жертви да спечели независимостта си (от Югославия) през 1990 г., за да се присъедини към нова група от нации.

Демонстрантите твърдят, че присъединяването към съюза не е правилна външнополитическа стратегия за Хърватия, защото той е изправен пред разпад. Бъдещото й приемане може да е използвано за спасяването на проблемната единна европейска икономика, смятат те.

На 22 януари предстои референдум в Хърватия, в който населението ще покаже отношението си към членството й в ЕС. Миналата година страната подписа договор за присъединяване след 6-годишни преговори. В него е записано, че тя ще се включи към блока от 27 нации през юли 2013 г. Преди това този договор трябва да бъде ратифициран от всички членки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ