Цитат на деня: Здрасти, диктаторе!

Цитат на деня: Здрасти, диктаторе!

Странно и ексцентрично започна срещата на върха на ЕС в Рига днес и така си остана до края. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер хвърли в смут официалния протокол като поздрави унгарския премиер Виктор Орбан с думите: "Здрасти, диктаторе!, предава Euroaktiv. Думите му били чути от множеството журналисти, присъстващи на срещата за отразяването й.

Орбан е известен с крайните си и безцеремонни управленски решения в страната, както и с острите си критики и коментари по повод редица общи европейски политики. „Унгарците говорят прямо относно тежките въпроси. Ние не обичаме да увъртаме. Ние сме откровени хора", заяви Орбан пред  Европейския парламент в Страсбург в началото на тази седмица. В Страсбург Орбан зае категорична позиция, че Унгария има пълното право да ограничи притока на имигранти, след като хиляди хора с лодки се опитват да влязат в Европа през Средиземно море.

Юнкер днес му изравни, при това с финес и видимо в игриво настроение, отбелязват европейските издания. Присъстващите журналисти толкова се изумили от поведението на председателя на ЕК, че не успели да чуят какво е заявил Орбан в отговор на Юнкер и дали изобщо нещо е казал. От кабинета на Юнкер също излязоха с официален коментар, че не са чули какво е казал шефът им на унгарския премиер.

Започнала с леки искри на напрежение, срещата на високо равнище на Източното партньорство на ЕС в Рига в крайна сметка приключи със скандал. Тя беше прекъсната внезапно, след като Азербайджан отказа да подпише заключителната декларация от форума, поради несъгласие с клаузите в документа относно Нагорни Карабах, предават световните агенции. Веднага след официалното представяне на позицията на Азербайджан, италианският президент Серджо Матарела, който председателстваше срещата, обяви почивка. Този ход на Азербайджан предизвика разочарование сред страните от ЕС, присъстващи на срещата, отбелязва "Франс прес".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ