"Челюсти" определил политиката на Австралия срещу акулите

Челюсти определил политиката на Австралия срещу акулите

"Челюсти" определил политиката на Австралия срещу акулите

Филмът „Челюсти” е формирал политиката на австралийските власти към акулите, твърдят учени от университета в Сидни. Кристофър Неф проучил основополагащите документи на правителството на щата Западна Австралия от 2000 по 2014 г. и открил множество паралели с класическия филм на Спилбърг. Наблюденията са публикувани в списанието Australian Journal of Political Science.

В документите са застъпени три основни теми от филма, които са далече от научните факти - че акулите винаги нападат хората и всички нападения завършват със смърт и затова акулите трябва да бъдат убивани. Друг мит - че  акулите са фатални за хората, определя политиката на лова и унищожаването на акулите-единаци.

Политиците интерпретират аналогии със сюжета на филма така, че да могат да увеличават вината на животните и да улеснят избора на най-лесните и крайни решения. И така убиват защитените от закона акули, а сигурността на плажовете продължава да е на незадоволително ниво, коментира ученият.

Въпреки че нападенията от акули са рядкост, страхът от среща с акула е дълбоко вкоренен в общественото мнение благодарение на литературата и филмите на ужаса. Много учени твърдят, че опасността на акулите е силно преувеличена. Акулите са любопитни, когато срещнат нещо необичайно на територията си и единственият начин да го поучат е като го вкусят. Тези ухапвания са известни като „изследователски”. По правило след такова ухапване акулата отплува, казват учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ