Шекспир вдъхнови церемонията за откриването на Олимпиада 2012 г.

Шекспир вдъхнови церемонията за откриването на Олимпиада 2012 г.

Шекспир вдъхнови церемонията за откриването на Олимпиада 2012 г.

Награденият с Оскар режисьор Дани Бойл, художествен ръководител на церемонията по откриването на Олимпиада 2012 г. в Лондон разкри, че стартът на спортното събитие ще бъде вдъхновен от Шекспир и британската култура. Темата на церемонията по откриването на Олимпиадата ще бъде "Острови на чудесата". Бойл заяви, че темата е била вдъхновена от един пасаж от комедията на Уилям Шекспир "Бурята", предава "Франс прес".

Бойл, чийто филм "Беднякът милионер" спечели осем награди Оскар заяви, че се опитва да запази подробностите в тайна до 27 юли за събитието, което се очаква да бъде гледано от един милиард телевизионни зрители. Заглавието "ни позволява да покажем богатото културно-историческо наследство, разнообразие, енергия, изобретателност, остроумие и креативност, които наистина има на Британските острови“, казва режисьорът.

Бойл заяви, че темата е избрана от "невероятна реч за чудната красота на Острова“ от пиесата на Шекспир. Около 10 000 доброволци вече са били наети на работа, за да помагат за осъществяването на най-голямото спортно събитие тази година. Бойл заяви още, че е поръчал най-голямата камбана в Европа, който ще виси в единия край на Олимпийския стадион и ще даде начало на церемонията по откриването. Тя ще бъде изписана с цитат от "Бурята".

"Искаме хората да могат да чуват тази камбана в продължение на стотици години", заяви Бойл. Той призна, че Лондон няма да съперничи на зашеметяващата церемония по откриването, организирана по време на Олимпийските игри в Пекин преди четири години, което се дължи на по-трудните икономически времена.

Събитието ще е нещо грандиозно, но намаляването на мащаба ще бъде неизбежно", каза той. „Монументалната церемония в Пекин и тази в Атина през 2004 г. са много, много вдъхновяващо“, но режисьорът е използвал за тон на своето събитие церемонията от Сидни през 2000 г.

Отправна точка за създаване на шоуто е току-що построения стадион с 80 хиляди места и много прост дизайн. Бойл обеща да разкрие повече информация през април и заяви, че шоуто ще се вписва в традиционния британски хумор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ