46 млн. американци живеят под прага на бедността

46 млн. американци живеят под прага на бедността

Броят на американците, които живеят под прага на бедността, се е повишил през миналата година, достигайки 46,2 млн. души, съобщи BBC. Това означава, че почти всеки шести гражданин на Щатите е бедняк, сочи годишният доклад на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

През 2010 г. нивото на бедност в страната се е повишило от 14,3% година по-рано до 15,1%. Броят на американците без здравна застраховка също се е покачил, достигайки 49,9 млн. души.

Нивото на бедността в Америка е най-високо от 1983 г. насам. като числото на  американците, които живеят под прага на бедността расте за четвърта поредна година.

Американската дефиниция за бедност е годишен доход от 22 314 долара или по-малко за семейство от четирима души и по-малко от 11 139 долара на човек.

Бюрото за преброяване отчита също, че бедността сред афроамериканското и испаноговорящо население на страната е много по-голяма в сравнение с материалното състояние на немалцинствените групи. 27% от афроамериканците попадат в групата на бедните и над 26% от латиноезичните жители в страната също се причисляват към тази категория.

Над линията на бедността средният доход на американското домакинство през 2010 г. е намалял с 2,3% до 49,445 долара. Дори най-младите американци са засегнати от кризата. 22 на сто от жителите на страната под 18 години живеят бедно. За сравнение, през 2009 г. този процент е над 20.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ